John Catho Kristiansen, Norge

John Catho Kristiansen (Ironman)Navn: John CK Bekkensten fra BekkHans Studio

Nationalitet: Nordmand

Uddannelse / erhverv: Uddannelse: Tømrer. Erhverv: Design, Marketing & Salgskonsulent.

Hvornår hørte du først om anime og manga? Jeg var meget ung, omkring 4-5 år.

Hvilken anime/manga har gjort det største indtryk på dig?

Mit første møde med anime var en film kaldet Gold Wing, som vi lejede til vores Betamax-afspiller. Jeg så den kun to gange før vi skulle returnere den, men den gjorde et stort indtryk på mig, specielt Pantherrobotten. Jeg tror ikke unge mennesker i dag ved hvad jeg taler om, når jeg siger Betamax-afspiller. Det er en stor kasse med et kasettebånd med rigtigt bånd inden i, som vi kunne se film på. Hvis du dækkede et område på båndet til, kunne du også optage ulovligt på det. Jeg tror det var deromkring piratkopiering startede, men man skulle have to Betamax-afspillere forbundet for at kunne gøre det. :)

Hvad betyder cosplay for dig?

Det er kun inden for de sidste fem år tid at jeg lærte cosplay at kende. Eller rettere, at jeg forstod hvad det dækkede over. I starten baserede jeg min holdning på fotografier fra almindelige medier. De vist ofte cosplayere i et dårligt lys, med billige kostumer. Men da jeg så en anden virkelighed til shows satte det cosplay i et andet perspektiv for mig, som noget helt andet end en billig, dårligt produceret hobby. Over de seneste år har cosplayere fået et bedre ry iblandt almindelige menensker, og fænomenet spreder sig hurtigt.

Jeg opdagede at der var cosplayere på alle niveauer. Nogle går virkelig højt op i cosplay og arbejder på et rigtigt højt niveau, men jeg har også set nogle, der ikke gør meget ud af det. Det arbejde og øje for detaljer som nogle mennesker lægger i deres udstyr er virkelig imponerende. Jeg har opdaget at cosplay er en scene hvor folk mødes for at være fælles om deres fandom, for at have det sjovt, møde andre mennesker og for at lære teknikker, og materialer at kende igennem forsøg og eksperimenter.

Det jeg er mest imponeret over er hvor meget nogle kan formå med et lille budget, når de laver nogle af de mest fortryllende rekreationer.

Jeg er også blevet meget imponeret med den scenografi nogle bringer til scenen og til shows.

Mit syn på cosplay har ændret sig fuldstændigt. Jeg er mere åben og forstående. Jeg elsker at skabe, at være kreativ med venner, at udvikle mig og at vise mine kreationer frem. Jeg håber at vi ved at deltage i J-Popcon kan skabe interesse hos nye folk for skulpturering, modellering, støbning og det, at arbejde med plastik og fiberglas.

Hvilket kostume har været sjovest og mest udfordrende at lave?

Min Ironman rustning er den mest udfordrende og komplekse rustning vi har lavet. Den består af så mange lag og tog lang tid at lave. Vi brugte hverken Pepakura eller 3D-printning. Alting blev lavet i hånden fra visuelle referencer, hvor vi prøvede at få størrelser og proportioner så tæt på originalen som muligt. Jeg synes vi gjorde det godt, taget i betragtning at den er håndlavet.

Hvilket kostume vil du allerhelst lave?

Det må være Ironman-rustningen. Det har været en drøm lige fra jeg var barn, og det er en kraftfuld karakter. Vi forfulgte vores drøm og gjorde den til virkelighed.

John Kristiansen (Stan Lee)