World Cosplay Summit

Cosplay, en sammentrækning af ordene "costume" og "play" er en unik kunstform, hvor man klædt ud som en karakter fra en given film, tv serie eller videospil, optræder med et kort skuespil. Hvor cosplay oprindeligt stammer fra er svært at spore men konceptet er generelt associeret med Japan og landets anime- og mangakultur.

 

Her tog interessen for cosplay til i 1980erne og det var ligeledes også japanske Nobuyuki Takahashi, præsident for firmaet Studio Hard, der i 1983 fandt på begrebet cosplay. Det er således naturligt at verdens ældste og mest prominente cosplaybegivenhed har hjemsted i Japan.

 

World Cosplay Summit så dagens lys for første gang i 2003 som et socialt projekt med formål at promovere international udveksling gennem den ungdomskultur der fandtes blandt anime- og mangainteresserede over hele verden. Cosplay, med dets unægtelig meget iøjnefaldende natur, er et af de mest visuelt flotte og imponerende afløb blandt de kreative fans, og derfor været en oplagt basis for et kulturelt udvekslingsprojekt.

 

Det første event blev afholdt i Oktober 2003, hvor i alt 5 cosplayere fra Tyskland, Frankrig og Italien blev inviteret til Japan. Arrangementet inkluderede panel-diskussioner, fotosessioner og en uformel reception. I August 2005 blev der for første gang i World Cosplay Summits historie afholdt et decideret mesterskab (Cosplay Championship) som en del af Expo 2005, en 185 dages lang verdensudstilling ligeledes afholdt i Nagoya.

 

På dette tidspunkt var USA, Kina og Spanien blevet optaget som deltagerlande i WCS. Siden da er antallet steget til ikke mindre end 20 deltagende nationer per WCS 2012 og projektet har opnået officiel støtte fra flere af de japanske ministerier.

 

Siden 2007 har Danmark haft æren af at deltage i verdens største internationale cosplaymesterskab, World Cosplay Summit (WCS) i Nagoya, Japan. Som Danmarks ældste og største messe for japansk populærkultur er det en fornøjelse for J-Popcon at kunne lægge navn til som vært for den danske kvalifikationsrunde. Dette betyder at der under festivalens årlige show, Danish Cosplay Championship (DCC), udtages det bedste 2-mandshold til at repræsentere Danmark som officielle udsendinge til finalen i Japan.

 

J-Popkai, foreningen bag J-Popcon, sender således vinderholdet til Japan i starten af den efterfølgende August måned for at deltage i finalen og de tilhørende arrangementer, typisk værende parader, photoshoots, interviews med presse fra diverse medier og mindre sceneshows.

 

FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

Hvad er WCS?

World Cosplay Summit, forkortet WCS, er et cosplayarrangement sponsoreret af TV Aichi.

Hvad er Cosplay Championship?

Cosplay Championship er en cosplaykonkurrence, afholdt for første gang under WCS 2005, og som har til formål at finde årets stormestre inden for cosplay. Vinderholdet kåres på baggrund af en sceneoptræden fra hvert af de deltagende lande og er bedømt efter kvaliteten og udseendet af kostumerne samt holdpræstationen på scenen.

 

Hvilke lande deltager I WCS?

Der kommer løbende nye lande til, men pt er der 32.

AustralienHollandMalaysienSverige
BelgienHong KongMexicoSydkorea
BrasilienIndienPortugalTaiwan
CanadaIndonesienPuerto RicoThailand
DanmarkItalienRuslandTyskland
FilippinerneJapanSchweizUnited Kingdom
FinlandKinaSingaporeUSA
FrankrigKuwaitSpanienVietnam

Hvornår afholdes den danske kvalifikationsrunde?

Den danske kvalifikationsrunde for WCS afholdes under den årlige festival J-Popcon. Det specifikke tidspunkt for udtagelsen kan variere fra år til år afhængig af hvordan festivalprogrammet udfærdiges.

 

Hvornår afholdes finalen?

Finalen afholdes i slutningen af juli til starten af august og det fulde program er typisk et sted mellem 7 og 12 dage.

 

Hvem har repræsenteret Danmark tidligere år?

2016Sarah Juul Wallin & Alexander Hvidberg

2015 Carina Gradholdt Petersen & Sørine Karlsson

2014Sarah Juul Wallin & Alexander Hvidberg

2013 Mona Winther & Anne Sofie Andersen

2012 Maria Raarup Corell & Josefine Hansen

2011 Sørine Karlsson & Abena Kuranchie

2010 Line Maria Eriksen & Louise Eriksen

2009 Ida Kirkegaard & Sigge Ludvigsen

2008 Liuwina Hæklund & Risa Hvidberg

2007 Stine Holm Jensen & Marie Mortensen

Hvor kan jeg finde mere generel information om WCS?

Officiel hjemmesidehttp://worldcosplaysummit.jp/

Facebookhttps://www.facebook.com/WorldCosplaySummit

Twitterhttp://twitter.com/cosplay_summit

DeviantArthttp://world-cosplay-summit.deviantart.com/

Hvor kan jeg stille spørgsmål vedrørende den danske kvalifikationsrunde?

Hvis du har et spørgsmål, der specifikt drejer sig om WCS eller kvalifikationsrunden, bedes du skrive en e-mail til cosplay@j-popcon.dk med WCS som første ord i emnefeltet.