Hvad er Cosplay?

Cosplay er sat sammen af ordene "costume" og "play"

Som navnet antyder, er der tale om en en kunstform, hvor to kreative discipliner mødes. Udøvere af cosplay, såkaldte cosplayere, klæder sig ud og optræder som en specifik figur, typisk fra fiktive værker f.eks. anime, manga, videospil, film, tegneserier, skønlitteratur, osv.

Nogle cosplayere fokuserer primært på at lave flotte kostumer, mens andre bruger alt deres tid og energi på at indleve sig i en figur og optræde som denne.

Grænsen for, hvornår man kan kalde en person for en cosplayer, er meget subjektiv og afhængig af bl.a. kultur. Eksempelvis vil mange folk i Japan bruge ordet cosplay, blot man bærer et hårbånd med påsatte katteører. I vesten er der en lidt anden opfattelse, da ikke alle mener, at f.eks. udklædte til halloween bør kaldes cosplayere. I visse kredse forventes der, at man laver sit eget kostume og stiller op til konkurrencer, før man kan kalde sig for cosplayer. Folk, som er meget motiverede inden for cosplaymiljøet, har typisk en meget passioneret holdning til dette punkt.

Det er dog vigtigt at pointere, at der ikke er nogen "rigtige" eller "forkerte" former for cosplay, blot forskellige interesseområder og niveauer for engagement inden for denne kreative hobby.

Cosplay er en af de elementer fra den japanske populærkultur, som deltagerne til J-Popcon i høj grad har taget til sig og dyrker meget. Siden 2000, hvor J-Popcon første gang slog dørene op, har antallet af cosplayere vokset stødt. Særligt har der været en eksplosiv tilgang i mængden af flotte kostumer og imponerende optrædener siden J-Popcon i 2007 blev vært for den danske udtagelse til den første store internationale cosplaykonkurrence, World Cosplay Summit. Sidenhen har vi kunnet tilføje flere internationale kvalifikationer til vores cosplayshow, og efter 2012 måtte vi erkende, at ét show ikke var nok til at rumme det hele længere. Til J-Popcon 2013 blev der således udvidet til to cosplayshows foruden den lange række af paneler og workshops, der hvert år afholdes under festivalen.

Som vært for flere store internationale cosplaykonkurrencer og samlingspunkt for danske cosplayenthusiaster inviterer J-Popcon hvert år ligeledes et mindre antal gæsterprofiler, som er internationalt kendte for deres kompetencer og færdigheder inden for cosplay. Foruden af afholde foredrag, paneler og workshops agerer de som dommere for vores interntionale kvalifikationsrunder. Årsagen hertil er for at opnå et alsidigt dommerpanel, som vil kunne dække alle bedømmelseskriterier samt sikre en retfærdig konkurrence. Således sikres der, at vinderne er parate og vil kunne klare sig godt på den internationale scene.