World Cosplay Summit

11. Juli 2023

Vi har siden 2007 deltaget i World Cosplay Summit i Nagoya, Japan – vores første udenlandske kvalifikation, som vi har været meget stolte af at kunne være med til, og som vores cosplayere har elsket at deltage i år efter år. 

Desværre må vi meddele, at vi fra i år ikke kommer til at deltage i World Cosplay Summit. Dette skyldes deres fortsatte samarbejde med Saudi-Arabien i forbindelse med deres WCS Exhibition-event i landet, som de første gang afholdt sidste år, og som de kommer til at afholde igen i år. Vi deltog ikke sidste år, og vi havde håbet på, at World Cosplay Summit ikke ville fortsætte dette samarbejde efter den kritik og de bekymringer, der opstod som følge af eventet sidste år. Derfor var det med både ærgrelse og skuffelse, at vi modtog invitationen til dette nye event igen. 

WCS er et event, der normalt skaber mulighed for kulturel udveksling på tværs af landegrænser, og det er noget, vi har værdsat i alle disse år. I Nagoya har vi netop kunne møde cosplayere fra hele verden, og Japan har dermed fungeret som et neutralt mødested, hvor alle har kunne mødes i sikkerhed og dyrke det, som vi alle elsker: cosplay. 

For cosplay er for alle; men under de nuværende omstændigheder er Saudi-Arabien ikke et land for alle. Vi er intet uden vores gæster, og vores community består af mennesker af alle slags – mænd, kvinder, nonbinære, LGBTQ+ i alle former, og meget få af disse kan opholde sig sikkert i Saudi-Arabien, som landet og dets love er på nuværende tidspunkt. Vi vil altid sætte vores community og vores gæster først – og at støtte Saudi-Arabien ville være det modsatte af dette. 

Vi håber, at landet en dag vil blive sikkert for kvinder, LGBTQ+ og minoriteter, men som det er nu, er det ikke tilfældet, og vi kan ikke støtte op om en kvalifikation, der vælger at se bort fra dette. Vi er skuffede over WCS’ samarbejde og håber ligeledes, at de vil genoverveje det. Indtil da vil vi dog ikke deltage i kvalifikationen. 

World Cosplay Summit er blevet informeret om vores beslutning herom. Vi er i gang med at indgå aftaler med nye kvalifikationer, hvilket der vil blive meldt yderligere ud om, når alt er på plads.